Vad är belysningsstyrka

Belysningsstyrka är det ljusflöde som träffar varje kvadratmeter av en belyst yta. Mäts i enheten lux/m2. Belysningsstyrka är ett kvantitetsbegrepp som är enkelt att mäta med en Luxmätare.

Vad är Candela (Ca)?

Candela är den internationella standardenheten för ljusstyrka. Candela definieras som ljusstyrkan från en ljuskälla i en given riktning, alltså intensiteten i ljuset. En Candela är lika mycket ljus som ett stearinljus avger i en bestämd riktning på en meters håll.

Vad betyder Ra-värde (CRI)?

Colour rendering index eller som vi i Sverige säger, Ra-värde, är ett index som mäter en ljuskällas färgåtergivningstal. Färgåtergivningen mäts i en skala där Ra 100 är det högsta värdet. Ra 100 är alltså perfekt ljus för att återspegla färger. Glödlampor och de flesta glödlampor har ett Ra-värde på 100 medan LED ljuskällor kan skilja … Continued

Vad är Kelvin (K)?

Kelvin är internationella standardenheten för temperatur. När det kommer till ljuskällor så handlar det mer hur vi upplever färgtemperaturen, inte hur varm eller sval den blir temperaturmässigt. Desto lägre kelvin desto varmare och gulare färgtemperatur upplever vi och ju högre kelvin desto mer närmar man sig dagsljus, som normalt placera sig runt 5500-7000K. En normal … Continued

Vad är Lumen (lm)?

Lumen är internationella standardenheten för ljusflöde. Lumen (lm) är ett mått på hur mycket ljus en ljuskälla avger i alla riktningar. Lumen mäter man enbart i rundstrålande ljuskällor och inte riktade ljuskällor.

Vad är Watt (W)?

Watt är internationella standardenheten för effekt, vilket innebär energi. Watt är alltså en standardenhet som mäter mängden ström som konsumeras av en elektrisk enhet. Det angivna wattalet utger därför inte hur starkt en ljuskälla lyser utan visar hur mycket den förbrukar energimässigt.